Serviciul European de Voluntariat

Serviciul European de Voluntariat SEV sau EVS – European Voluntary Service, face parte din Programul Erasmus+, finanțat de Comisia Europeană, care sprijina serviciul de voluntariat transnational al tinerilor cu varste intre 18 si 30 de ani, rezidenti legali intr-o tara membra UE sau tara partenera, respectandu-se criteriul non discriminarii.

SEV este un serviciu de invatare, prin care voluntarii, ajutand comunitatea locala, castiga noi abilitati si invata limbi straine, descopera alte culturi, dobandesc noi competente pentru dezvoltarea personala, educationala si profesionala, isi fac prieteni noi.

SEV promoveaza cetatenia activa, implicarea, solidaritatea si toleranta, intelegerea reciproca intre tineri, diversitatea si credinta ca poti schimba lucrurile, oriunde ai fi.

Activitatile desfasurate nu sunt remunerate, insa toate costurile, inclusiv cele de transport, sunt acoperite prin proiect.

Ce este un proiect in cadrul SEV   

Stagiile de voluntariat (de la 2 saptamani la 12 luni) se desfasoara conform unui proiect scris, aprobat si implementat de o organizatie acreditata.

Proiectele SEV pot avea o diversitate de teme si sectoare de interventie: cultura si arta, minoritati, dezvoltare rurala sau urbana, tineret, sport, anti-discriminare, protectia mediului si a animalelor, asistenta sociala, dizabilitate, integrare sociala, cetatenie activa, drepturile copiilor, educatie prin activitati recreative, media si comunicare, programe anti-drog, conservarea patrimoniului, dialog intercultural, informare europeana, etc

Un proiect SEV are trei etape:  

 • planificare si pregatire – presupune identificarea organizatiilor partenere, scrierea proiectului si depunerea spre evaluare (finantare). Daca proiectul e aprobat urmeaza pregatirea sosirii voluntarilor        
 • derularea activitatilor – perioada efectiva de stagiu (maxim 12 luni), asa cum a fost aprobata. Activitatile de voluntariat, prevazute in proiect, se vor derula pe toata perioada stagiului, timp de 6 ore/zi cu 2 zile de concediu/luna si vor aduce beneficii comunitatilor locale dar, mai ales, voluntarilor SEV implicati 
 • evaluare – inclusiv posibilitatea unei continuari (follow-up)- etapa in care se evalueaza proiectul, incepand de la prima etapa, urmarindu-se toate aspectele: comunicarea cu voluntarul, cu organizatiile partenere, gestionarea bugetului, atingerea obiectivelor stabilite initial, etc, si se intocmeste raportul final.

La finalul proiectului, voluntarii SEV vor obtine un certificat YouthPass, pe care il vor completa impreuna cu mentorul, si in care vor descrie activitatile desfasurate, abilitatile si competentele dobandite in context non-formal si informal.

 Actorii principali implicati intr-un proiect SEV

 •          Voluntar SEV – tanarul selectat, respectand criteriul non-discriminarii, cu varsta intre 18-30 ani (pot fi si exceptii, in anumite situatii), care va desfasura stagiul de voluntariat intr-o tara UE sau partenera in program, diferita de tara sa de resedinta.
 •          Agentia Nationala – gestioneaza programul Erasmus+
 •         Organizatia Coordonatoare – organizatie acreditata, depune proiectul spre finantare si, daca acesta e aprobat, administreaza proiectul si intermediaza legatura dintre voluntar, organizatia de trimitere si organizatia gazda
 •       Organizatia de Trimitere – este organizatie acreditata, din tara de resedinta a voluntarului selecteaza voluntarii, comunica cu organizatia gazda, furnizeaza voluntarilor SEV pregatire adecvata inainte de plecare, in functie de nevoile individuale, se ocupa de trimitere si de toate procedurile de plecare. Recomanda si sustine voluntarul SEV inainte, pe parcursul si dupa incheierea stagiului de voluntariat, oferindu-i acestuia posibilitatea sa-si impartaseasca experienta.
 •       Organizatia Gazda – organizatia non-profit (sau institutie), acreditata, care implementeaza proiectul aprobat, in care voluntarul SEV isi va derula activitatea pe perioada stagiului.

-          ofera voluntarului SEV sustinere lingvistica si sprijin personal, supervizare si consiliere privind sarcinile ce-i revin sau orice alta problema, posibilitatea de a intalni alti tineri, de a socializa, de a participa la activitati de recreere, facilitandu-i integrarea in comunitatea locala.

-          identifica oportunitati de invatare pentru voluntarii SEV, integrand in activitatile ce acestia le desfasoara experienta, creativitatea si ideile lor ce vor aduce un plus de interculturalitate si inovare.

-          ofera sustinere privind participarea la training-urile gratuite de formare si evaluare organizate de Agentia Nationala din tara gazda

-          ii asigura voluntarului accesul la mijloacele de transport local, alocatia cuvenita si  cheltuielile de subzistenta (cazare si masa), inclusiv pe perioada vacantei

 •         Mentorul – persoana care ofera sprijin personal voluntarului SEV

Pentru a se putea implica in proiecte SEV, organizatiile trebuie obligatoriu sa fie acreditate de catre Agentia Nationala aferenta. Asociatia OBLIO este acreditata ca organizatie coordonatoare, gazda si de trimitere, cu numarul 2013-RO-51.

Pentru mai multe informatii legate de YouthPass si de Serviciul European de Voluntariat consultati Ghidul programului, disponibil on-line la http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Cum poti deveni voluntar SEV

Pentru a deveni voluntar SEV va trebui sa parcurgi o serie de pasi:

 1. Te gandesti si te documentezi foarte bine daca vrei sa aplici pentru un stagiu SEV. Iti stam oricand la dispozitie pentru orice intrebare.
 2. Ne trimiti CV-ul in limba engleza (format Europass) si o scrisoare de motivatie (necesita redactarea in limba engleza si va cuprinde motivatia de a pleca in stagiu, obiectivele urmarite;) la adresa oblio_org@yahoo.comLa subiectul e-mail-ului trebuie sa scrii “Inscriere SEV”, apoi vei intra intr-o baza de date.
 3. Stabilesti ce domeniu te-ar interesa, si in functie de asta iti vom trimite toate oportunitatile. Te vom invita la un interviu unde vom explora mai profund motivatia si zonele de interes, vom clarifica multe alte aspecte si vom stabili ce este de facut in continuare.
 4. Identificam impreuna o organizatie gazda, un proiect bun pentru tine si, daca proiectul e aprobat, poti incepe pregatirile de plecare.
 5. Primesti ultimele detalii (cazare, masa, alocatie, cumparare bilete, semnare acord, incheiere asigurare medicala si de viata;) si … Gata, esti voluntar SEV !

Serviciul este disponibil tuturor tinerilor din tara. Daca distanta va fi o problema, interviurile de selectie vor fi inlocuite cu interviuri pe Skype.

Pentru mai multe informatii acceseaza http://www.voluntareuropean.ro/pasi_sev.php

                                                               https://europa.eu/youth/evs_database_ro

 Salveaza pagina in format .pdf - Click aici

 

Locatia

Bacau, Romania

str. Miron Costin nr. 11
cod 600160

 

Contact

Ne puteti suna la tel. 0723 141 242 sau 07555.000.77

sau ne puteti scrie la

 

Newsletters

Va inscrieti si primiti evenimente, stiri si alte informatii de la Oblio